2011. április 3., vasárnap

Gyakori kérdések


A Fogfehérítésről


Tönkreteszi a fogakat a fogfehérítés?

A fogakat nem roncsolja a fogfehérítés, a fog szerkezetében semmilyen változás nem történik. A fehérítő anyag csupán a színes molekulák fénytörését (színét) változtatja meg, semmit sem old ki a zománcból. Az egy ülésben történő fogfehérítés lényege, hogy az anyag rövid ideig (3-4-szer 15 percig) fejti ki hatását, azután kimerül. Ennyi idő alatt nincs lehetősége károsítani a fogakat, szemben az éjszakaival, ahol ez esetleg előfordulhat.


A teljes fogsor fehéríthető?

Fogsorának azon része fehéríthető, mely egy szélesre tárt mosoly esetén láthatóvá válik. Fogfehérítés alatt egy segédeszköz, ún. „szájterpesz” tárja szélesre a szájat, méghozzá akkorára, amekkorára nyitni a száj „tulajdonosa”, fiziológiás körülmények között, maximálisan képes. A fehérítő anyagot aktiváló speciális fény így a külső szemlélő számára valaha is látható összes felszínt képes bevilágítani, „fehéríteni”. (Természetesen a hátsó fogak fehérítése is megoldható éjszakára felhelyezendő sínek alkalmazásával.)


A már meglévő koronákat, töméseket is képes fehéríteni?

Nem, ezek cseréjére, az esztétikai szempontból érdekes területeken biztosan szükség lesz. Nagyszámú, jól funkcionáló, valóban „esztétikus” tömések, koronák esetében megfontolandó, jár-e akkora előnnyel a fogfehérítés, mint amekkora hátránnyal az egyébként korrekt restaurációk cseréje jár.


Milyen esetben nem alkalmazható a fogfehérítés?

Várandósság esetén és olyan gyógyszerek szedése alatt, amelyek fényallergiát okozhatnak a fogfehérítés ezen formája nem javasolt.
Fogfehérítésre fogkő-eltávolítás után kerül sor, csak abban az esetben, ha nem gyulladt az íny.

Mi a különbség a rendelőben alkalmazott eljárás és az otthon alkalmazható fogfehérítő módszer között?

A Zoom! fogfehérítő módszer szakszemélyzet kontrollja alatt zajlik, míg az önállóan végzett fogfehérítés a kontroll teljes hiányát jelenti, hiszen a folyamat alvás közben zajlik.
A Zoom! módszernél kizárólag az érintett felszíneken történik a beavatkozás, míg az otthoni fehérítés egy fogfehérítő sín segítségével történik, amelybe behelyezzük a fogfehérítő anyagot. Mivel ez folyékony, kontrollálhatatlan módon szétfolyhat a szájban a nem kívánt felszínekre is, kellemetlen érzést (és esetleg káros hatást) okozva.
Még fontosabb azonban, hogy a szakmai kontroll és a megfelelő nyálkahártya-védelem miatt sokkal nagyobb koncentrációjú fehérítő anyagot lehet alkalmazni, így az elérhető hatás is nagyobb a Zoom! fogfehérítő módszerrel: 5-8 árnyalatnyi eredmény érhető el, az éjszakai megoldás ennek csak a felét nyújtja.
Nem csak kényelmi szempont az sem, hogy a a Zoom! fogfehérítő módszer mindössze egy órát, míg az otthoni módszer heteket vesz igénybe.


Egy éve kifehéríttettem a fogaimat, de újra besárgultak. Érdemes újra fehéríttetnem őket?

A fogakat nem károsítja az újabb fehérítés, viszont célszerű számba venni némi életmód-változtatást: a kávé-, tea-, vörösbor-fogyasztás és a dohányzás a leggyakoribb okok, amelyek elszínezik a fogat. Egyéni érzékenység kérdése, hogy ezek kire hogyan hatnak. A fogfehérítés nem teszi ki jobban ezeknek a hatásoknak a fogakat, kivéve a fogfehérítést követő egy hétben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése